harddisk

Sliten harddisk

Harddisken er ett ganske viktig komponent i pc-en din. Den lagrer operativsystemfiler, applikasjonsfiler, og dine private filer som bilder og musikk/video filer for å nevne noen eksempler. Hvilken lagringsenhet maskinen din bruker har mye å si for ytelse, strømforsyning og pålitelighet. De to hovedtypene innen lagringsenheter er Mekanisk harddisk (HDD) og Solid State Drive (SSD).

Mekaniske harddisker (HDD) er elektromagnetiske lagringsenheter som bruker magnetisk lagring på fysiske plater for å hente og lagre digitale data. HDD disker støtter høyere lagringskapasitet, men har lavere lese/skrivehastighet enn SSD disker. Mekaniske disker har også bevegelige komponenter inni disken.

Solid State Drive (SSD) er av den nyere typen harddisker. SSD disker bruker flash-minne til å hente og lagre digitale data. I motsetning til HDD disker har SSD disker ingen bevegelige deler. Dette bidrar til at de tåler mer fysiske støt, kjører mer stille, kjappere lese/skrivehastighet og kortere ventetid.

Over tid kan en mekanisk harddisk få slitasje med tanke på at det er bevegelige deler inni den. Disse type harddisker er også avhengig av ett visst lufttrykk da skrive/lesehodet svever på luft over de roterende platene. Er der for tynn eller lite luft kan det føre til «kollisjon» mellom hode og plate som kan ødelegge både data og harddisken. Etter hvert vil filene på harddisken bli defragmentert, som vil si at deler av filene vil spre seg på disken etter mye skriving og sletting. For å motvirke dette bør disse harddiskene defragmenteres av og til slik at filene blir samlet igjen. Det mange som ikke kjenner til dette, er ofte lett å glemme, og tar litt tid å gjøre.

Mange går for Solid State harddisk (SSD) idag da man slipper mange av den tradisjonelle harddiskens problemer som støy, slitasje på deler, høyt strømbruk og defragmentering.

HDD disken har fortsatt noen unike fordeler hvis man tåler litt støy og høyere strøm forbruk. Sammenlignet med SSD disker er HDD både større når det kommer til lagring, og billigere.

+47 919 21 730
post@jrdesign.no
Vigrestad sentrum