
Hvordan lage gode passord og huske dem
Å ha ett sterkt godt passord er viktig for å holde uønskede personer unna informasjon man ikke ønsker og dele med andre.
Her er noen få ting man bør tenke på når man skal lage ett sterkt passord.
- Passordet bør være så langt som mulig.
- Passordet bør inneholde tall, bokstaver, symboler og mellomrom.
- Man bør ikke bruke ord, tall eller ting som kan assosieres med deg (bursdager, tall, navn, adresse, osv.)
- Passordet bør være unikt for hver nettside.
- Hvis mulig bør man bruke flere faktors autentisering.
Jo lengre og mer komplekst passordet er, jo vanskeligere er det å knekke.
Det å lage ett passord er forså vidt en enkel sak, men å lage sterke passordet til flere sider som man faktisk husker er noe annet.
En måte å lage flere solide passordet man husker kan være å bruke hele setninger eller fraser. Man kan lage en huskeregel slik man kan bruke variasjoner av frasene som passordet på forskjellige plasser.
Når man endelig har ett sterkt og uknekkelig passord er det viktig at man beskytter det slik at ingen andre får tak i det. Mange nettsider kommer med forslag om å huske passordet. Det høres ut som en bra ide da man slipper å huske passordet selv, men det anbefales ikke da passord som huskes av nettleser som regel ikke er tilstrekkelig sikret. Skulle man være skikkelig uheldig å få ett virus på maskinen er det stor sjanse for at passordet ditt havner på ville veier. Bruker andre personer samme maskin vil de også kunne få tilgang.
Hvis man vil slippe å bruke tid på å lage eller huske flere passord finnes det passordhåndteringsprogrammer som både lager sterke, unike passord, og lagrer disse for deg på en kryptert database. Da trenger man kun å huske ett (meget sterkt og unikt) passord.